Vyhľadávať v tomto blogu

sobota 3. septembra 2016

Alan Eltron Barrell -naturálne tajomstvá rastu

Obrovský naturálny kulturista Alan Eltron bol vzorom pre viacerých kulturistov ale aj začínajúcich cvičencov, no mnohí mu neverili, že takéto rozmery mohol dosiahnuť naturálnym spôsobom. Bol vysoký, no aj napriek tomu, že mal dlhé končatiny a trup, dokázal na seba nabaliť obrovské objemy. Nebol to však žiaden tlsťoch, snažil sa o estetickú postavu a vzorom mu boli kulturisti zlatej éry bodybuildingu. Jeho tréningy boli tvrdé, používal základné cviky, ktoré stimulovali viac svalových vlákien a dali jeho hormonálnemu systému vysokú odozvu. Cvičil s veľkými váhami no dodržiaval striktnú techniku a plný rozsah pohybu. Aj v jeho tréningu tam bola podobnosť s kulturistami starej školy, kedže veľmi rád napodobňoval ich tréningové princípy.
Bol skvelý kulturista, tréner a spisovateľ v jednej osobe. Písal články, organizoval semináre a často svojou diskusiou s fanúšikmi motivoval mladých k tomu, aby neverili americkej propagande modernej kulturistiky, že budovať veľké a estetické postavy je možné iba s najnovšími doplnkami výživy a množstvom steroidov a iných hormónov. Sám bol príkladom toho, že správnym prístupom k tréningu a stravovaniu sa dá vytvoriť solídna postava, podobajúca sa kulturistom zlatej éry.




V rozhovore na tému jeho tajomstva budovania naturálnej sily a svalovej hmoty prezradil, aký prístup ku kulturistike má on sám. Je to na pohľad jednoduché a využíval iba dva základné pravidlá, týkajúce sa stravy. Pretože tvrdil, že tréning je jedná vec, stravou sa dajú dokázať zázraky. Môžete zároveň naberať kvalitnú svalovú hmotu a súčasne ju prepracovávať a separovať od tuku. Uznával kvalitné objemovky s kvalitnou stravou, žiadne vyžieranie sa.

1. princíp - prejsť na tzv. carb cycling- to znamená nulový príjem sacharidov po určitú dobu. Sacharidy ako zdroj energie nahradíme tukmi. Budeme konzumovať celé vajcia, ryby, steaky, vnútornosti, orechy, syry, zeleninu, huby po dobu piatich dní a potom, šiesty deň prechádzame na 2. princíp a teda druhú fázu, ktorou je nasycovanie svalov

2. princíp - carb up day - nulový príjem tukov, ale stavíme na kvalitné sacharidy. Vysoký príjem bielkovín a komplexných sacharidov nám zaručí dokonalé naplnenie svalov glykogénom. Potom znova prechádzame na 5 dňový "zero carbs day".


Alan zaručuje, že kto vyskúša carb cycling, bude ľutovať, že to nevyskúšal už skôr. Je to manipulácia s hormonálnym systémom a vy sa budete cítiť silnejší, tvrdší, štíhlejší a celkovo lepšie. Mnoho ľudí sa bojí toho, že bez sacharidov nebudeme schopní trénovať tak tvrdo a budeme pociťovať deficit energie. Alan tvrdí, že všetko je to v našej hlave a v našej mysli. Telo sa snaží ísť proti nám, bojuje s nami a my bojujeme s ním, nakoľko kulturistika a snaha o budovanie svalovej hmoty je pre telo niečo neprirodzené a bráni sa tomu. Správnym prístupom mu to uľahčíme. Znova sa vrátim k tomu, že všetko je to len v našej mysli. Nepotrebujeme užívať drahé predtréningové stimulanty alebo si dávať pred tréningom red bull aby sme išli na plné obrátky. Zdravý jedinec sa dokáže namotivovať sám, bez použitia týchto prípravkov a to tým, že sa prepne vo svojej mysli do iného stavu a takisto tým, že bude mať správny prístup k svojmu stravovaniu. Mnoho ľudí sa nepozastavuje nad stravou ale sústredí sa iba na cvičenie. Potom sa pýtaju, prečo mi nefunguje to či ono, veď robím presne to, čo je napísané alebo to, čo môj vzor vo videu. No zabudli na dôležitú vec. Stravovanie je ďalšia disciplína, ktorej sa máme venovať spolu s posilňovaním. A to naplno. Ak vravím NO CARB DAY, tak tým nemyslím, nízky počet sacharidov. Myslím tým žiadne sacharidy. Stravovanie je veda ale tento princíp po jeho úplnom pochopení naozaj funguje a je to aj logické.

Alan Eltron Barrell zomrel v októbri 2012 pre vrodenú srdcovú vadu. Jeho tieň tu však ostal a ani po smrti neprestáva motivovať. Princípy, ktorých bol zástancom by mali byť ako sväté slová pre každého naturálneho kulturistu a pretože sa nenechal ovplyvniť propagandou a aj napriek mnohým neduhom neprestával veriť a išiel si svojou vlastnou cestou, nikdy ho neprestanem obdivovať.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára